ONEINDIG ZICHT MET HI-FINITY

In het Twentse Boekelo ligt pal tussen de jaren-70-woningen een strakke, witte villa. De villa is ook in de jaren 70 gebouwd, maar kreeg van de nieuwe bewoners een moderne facelift. Het resultaat: een woning die volop uitzicht biedt op de prachtige, landelijke omgeving.

De villa heeft grote raampartijen met zo min mogelijk onderbrekingen. Ook vanaf de buitenkant is er volop zicht. Wie voor de glazen voordeur staat, kan in één blik de hele leefruimte en zelfs de achtertuin zien. Dat was juist wat de bewoners wilden. “Onze belangrijkste wensen waren licht en modern, maar wel met behoud van de originele schuine lijnen”, vertelt mevrouw Nijland. Problemen met de open zichtlijnen vanaf de weg en de buren hebben de bewoners niet. “De tuin is zo ingericht dat we weinig inkijk hebben en dankzij duettes (een soort plisségordijnen, red.) hebben we ’s avonds voldoende privacy.” Door de nieuwe, lichte inrichting voelt het huis nu, ondanks zijn ‘slechts’ twee slaapkamers en één leefruimte, erg ruim. Verborgen onder het huis zit bovendien nog een kelder met daarin een hobby- en opslagruimte.

Minimalistisch profiel in raampartijen

De zoektocht naar het huis was echter nog niet zo eenvoudig. “We hebben echt heel erg lang gezocht, want voor ons was het vooral erg belangrijk dat het een mooie plek was. En een huis met veel licht en lekker modern en strak. Dat was echter bij dit huis aanvankelijk niet zo.” Het huis was voorheen opgetrokken uit beige baksteen en had weinig ramen. Bovendien oogde de woning van binnen krap door de indeling. Mevrouw Nijland: “Toen ik hier voor het eerst kwam, dacht ik: dit is veel te donker en te klein.” Architect Theo Reitsema van Reitsema & Partners uit Rijssen werd ingeschakeld om de woning, die wél op de perfecte plek lag, aan alle andere wensen te laten voldoen. Aan hem de vraag om het huis licht, modern en strak te maken. Een belangrijke eis daarbij was dat de vele raampartijen die er moesten komen, een minimalistisch profiel zouden hebben. “We hebben heel lang gezocht naar iets dat zou passen”, vertellen de bewoners, “En dat is gelukt. We hebben gekozen voor structureel verlijmd glas en minimalistische aluminium profielen.”

Zoektocht naar een schuifpui

De zoektocht naar een geschikt raamprofiel begon bij de glazen schuifpui naar de deur. Toen deze eindelijk was gevonden in de vorm van Hi-Finity van Reynaers werd besloten de andere raamprofielen ook door Reynaers te laten leveren. Dit schuifsysteem is zeer slank en strak en voldoet aan alle moderne eisen. Oude Wesselink Kozijnen verzorgde de aluminium ramen en deuren. “De schuifpui was erg belangrijk. We wilden perse deze pui. Die valt heel mooi weg, je ziet bijna geen profiel en hij schuift ook erg licht.” Ook het deurbeslag is van Reynaers. De Purity-lijn is ontworpen door de Italiaanse designer Leo de Carlo en kan toegepast worden op zowel aluminium deuren, ramen en schuifdeuren, maar ook op houten deuren zodat je overal dezelfde uitstraling krijgt. “In de gang kwam een grote en vooral hoge raampartij. “Dat was een idee van de architect. Wij vonden dit erg spannend, maar het is heel mooi geworden.” Ook deze hoge ramen zijn weer van structureel verlijmd glas met een minimaal profiel.

Inrichting op maat

De inrichting van de woning is helemaal afgestemd op het huis zelf. Voor de verlichting werd een lichtexpert ingeschakeld en het kookeiland, gemaakt van HI-MACS, werd speciaal ontworpen. “het kookeiland is niet helemaal symmetrisch omdat het precies de lijnen van de woning volgt”. Door de rest van de keuken in hout uit te voeren, zit er toch warmte in het strakke interieur. De vloer heeft een middengedeelte van beton. Deze betonnen strook loopt als het ware door in de tuin, evenals de spotjes in de vloer. Zelfs aan de deurmat is te zien dat er is gewerkt met aandacht voor details: deze is namelijk verzonken in de gietvloer.

Helemaal af

Na een verbouwing van anderhalf jaar was het huis eindelijk helemaal af. Sindsdien is er niets meer veranderd. “We willen nog steeds iets aan de muur hangen, maar eigenlijk vinden we het al helemaal goed zo”, wordt er nog gezegd. “Dit is een geweldige plek om te wonen. Zelfs in de herfst en winter is het licht in huis en we hebben een prachtig uitzicht op de tuin. Het bevalt gewoon heel erg goed en we zouden niets willen veranderen.”