Condens op de ramen

Met name in het voor- en najaar kan het voorkomen dat uw HR beglazing beslaat. Hoe kan dit en wat zegt het over de kwaliteit van uw beglazing?

Om met het laatste te beginnen: condensatie is eigenlijk een bewijs van de goede isolatiekwaliteiten van uw beglazing. Condens komt het meest voor in de ochtenduren, wanneer uw beglazing nog koud is. Wanneer de vochtige buitenlucht in aanraking komt met het koude oppervlak van de beglazing, ontstaat er condens. Koude lucht kan namelijk veel minder vocht vasthouden dan warme lucht. Wanneer de buitentemperatuur toeneemt en de ruiten enigszins kunnen opwarmen, verdwijnt de condens vanzelf. Het is dus een volkomen natuurlijk verschijnsel.

Condens aan de binnenzijde van de beglazing

Condens aan de binnenzijde wordt eveneens veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een lage temperatuur en (te) weinig ventilatie.

Door de dag heen produceren wij veel vocht. Een gezin met 2 kinderen produceert per jaar gemiddeld tussen de 10 en 20 liter vocht! Dit vocht moet afgevoerd worden. Dit doet u door uw woning goed te ventileren. Kan het vocht echter niet weg, dan zal het neerslaan op de koude glasoppervlakten, met name ’s nachts en ’s ochtends wanneer de verwarming omlaag is gedraaid.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen, neemt u dan gerust contact met ons op!